SeneCura SeniorCentrum Terezín

Zabijačkové hody

Minulý týden jsme v našem SeniorCentru všichni žili přípravami na pravé zabíjačkové hody, které vypukly v pátek 23.2.2018. Přípravy se týkaly nejen kuchyně, ale také klientů, kteří pekli koláče a tvořili výzdobu.

V pátek brzy ráno šéfkuchař společně s vedoucím stravování panem Pondělíčkem, panem ředitelem Domova a správcem Domova čuníka očistili, zavěsili na trojnožku a zatopili v kotli, ve kterém se poté vařil výborný ovárek. Celý den se v kuchyni vařily zabíjačkové speciality, které odpoledne zaplnily rautový stůl na jídelně. Pan ředitel Tomáš Černický se pro tento den hned ráno oblékl do kuchařského oblečení a kuchyň takřka neopustil, což, jak uvedl, si užíval.

K obědu jsme si všichni pochutnali na výpečkách s bramborovým knedlíkem a se zelím. Kolem půl třetí odpoledne se jídelna začala plnit rodinami, klienty a dalšími hosty. Po úvodním slovu pana ředitele vystoupily a zazpívaly děti z naší školičky a poté se všichni pustili do ochutnávání. „Chtěl bych ochutnat všechno, ale musím počkat, až mi trochu slehne, už se mi to nikam nevejde,“ řekl s úsměvem pan Greiner. Na rautu toho bylo k ochutnání opravdu spoustu – řízečky, guláš, jitrnice, prýt, vývar, červená polévka zvaná „prdelačka“, škvarečky, škvarková pomazánka, ovar, ale také sladké koláče a štrúdl. K pití se točilo pivo, zahříval horký punč, čaj či káva. Celým odpolednem nás doprovázel harmonikář pan Hošala z Litoměřic, který navodil tu pravou a veselou atmosféru.

 Další článek